Αρχείο Sitemap Επικοινωνία Χρήσιμα    


Αποκαλυπτήρια την Κυριακή για το Μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων

16-07-09 - Επικαιρότητα

Για την Κυριακή 19 Ιουλίου είναι προγραμματισμένη να γίνει η τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου των πεσόντων αεροπόρων Ναυπακτίας. Την εκδήλωση πραγματοποιεί ο Δήμος Ναυπάκτου και η Αναπτυξιακή Ναυπάκτου, δωρητής του μνημείου είναι ο Γρηγόρης Βαρελάς, ενώ τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν στις 11 το πρωί.

Το μνημείο αποτελείται από μια ορειχάλκινη γυναικεία φιγούρα, ύψους 2,80 μέτρων, επί μαρμάρινου βάθρου, 1,00 μέτρου, και από δύο κοίλα μαρμάρινα ανάγλυφα εκατέρωθεν.
Η μορφή που, στην προκειμένη περίπτωση, είναι ακόμη καλυμμένη με την Ελληνική Σημαία, είναι η Πατρίδα, η Ελευθερία, η Μάνα, που στεφανώνει τους Πεσόντες συντοπίτες μας.

Σύμφωνα με την αρχική σύλληψη του δωρητή, στα δύο κοίλα θα αναγράφονται τα ονοματεπώνυμα και ο βαθμός των δώδεκα πεσόντων, κατά σειράν πτώσεως των αεροσκαφών.
Η αρχική μελέτη, η βούληση του δωρητή, αλλά και λόγοι αισθητικοί, προέβλεπαν το Μνημείο να τοποθετηθεί στη θέση “Τσουκάρι” (Ασκληπιείο), στο Κεφαλόβρυσο.

Για τη θέση αυτή, είχε δώσει τη συγκατάθεσή της, με έγγραφό της, ημερομηνίας 30 Νοεμβρίου 2004, η πρόσφατα αποβιώσασα προϊσταμένη της 8ης τότε Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Φραγκίσκα Κεφαλλωνίτου: “... δεδομένου ότι το έργο συμβάλλει στην αισθητική ανάδειξη του χώρου, τα υλικά είναι οικεία προς την πλαστική γλώσσα της Ναυπάκτου, και το όλο σύνολο συνάδει με την αρχιτεκτονική και την ιδιαιτερότητα του περιβάλλοντος της πόλης”.

Αντίθετα, η ΛΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Μεσολογγίου, με έγγραφό της, ημερομηνίας 9 Δεκεμβρίου 2004, δεν ενέκρινε την τοποθέτηση του Μνημείου “στους βορειοανατολικούς πρόποδες του λόφου Τσουκάρι, σε άμεση γειτνίαση με το αρχαίο ιερό του Ασκληπιού, καθώς ο χώρος αυτός είναι πιθανόν να σώζει αρχαία κατάλοιπα που σχετίζονται με τον προϊστορικό οικισμό που είχε αποκαλυφθεί στην περιοχή της “Λίμνης”, ενώ αποτελεί και φυσική προβαθμίδα του ιερού της ελληνιστικής εποχής”.

Τελικά, το μνημείο τοποθετήθηκε στη σκιά του Άη Γιώργη, στην πλατεία Οξύλου, λίγο μακρύτερα από την αρχική θέση.
Στον Άη Γιώργη βρίσκεται ο Ανθυποσμηναγός Γεώργιος Ιω. Αθανασόπουλος. Εκεί και ο Υποσμηναγός Πολύκαρπος Βασιλ. Μουχτούρης. Εκεί είχαν τοποθετήσει και τον έλικα του αεροπλάνου του Υποσμηναγού Παναγιώτη Γ. Βαρελά (αδελφού του δωρητή). Από εκεί περνά και ο δρόμος για το σπίτι του Ανθυποσμηναγού Λάμπρου Βασιλ. Σαλβαρά. Ειρωνεία: ο στρατηγός πατέρας του πέθανε πέρυσι, πριν προλάβει να δει το όνομα του παιδιού του πάνω στο μάρμαρο...

Τα ονόματα των πεσόντων αεροπόρων, με χρονολογική σειρά, είναι τα ακόλουθα:
Φίλιππος Δ. Πλαστήρας, υποσμηναγός (ιπτάμενος) 1941, Παναγιώτης Γ. Βαρελάς, υποσμηναγός (ιπτάμενος) 1947, Φώτιος Ν. Φινινής, ανθυποσμηναγός (ιπτάμενος) 1949, Γεώργιος Ι. Αθανασόπουλος, ανθυποσμηναγός (ιπτάμενος) 1957, Παναγιώτης Α. Πορφύρης, υποσμηναγός (ιπτάμενος) 1960, Σωτήριος Π. Λαουρδέκης, σμηναγός (ιπτάμενος) 1980, Λάμπρος Β. Σαλβαράς, ανθυπασπιστής (ναυτίλος) 1982, Βασίλειος Ν. Βαρελάς, ανθυπασπιστής (ναυτίλος) 1991, Βασίλειος Σ. Παναγόπουλος, σμηνίτης 1991, Αλέξιος Β. Παπακωστόπουλος, σμηνίτης 1991, Κωνσταντίνος Δ. Παπαμιχαήλ, ανθυπασπιστής (μηχανικός) 1992 και Πολύκαρπος Χ. Μουχτούρης, υποσμηναγός (ιπτάμενος) 2000. <