ΠΑ. Σ. ΟΙ. Π. Α.

Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων

Panhellenic Association of Families Lost in Action Aviators

Λεύκωμα

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ του Αριστοτέλους

ΒαθμόςΣμηναγός Υπηρεσία / Μοίρα21η Μοίρα Διώξεως ΑεροσκάφοςPZL P.24F/G

Βιογραφικό Σημείωμα

Γεννήθηκε το 1915 στα Βίλλια Αττικής.

Τον Οκτώβριο του 1932 κατατάχθηκε στο Τμήμα Αξιωματικών της Σχολής Αεροπορίας. Αποφοίτησε τον Νοέμβριο του 1935 με τον βαθμό του Ανθυποσμηναγού.

Υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες της Αεροπορίας. Με την έκρηξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου τοποθετήθηκε στην 21η Μοίρα Διώξεως.

Στις 2 Νοεμβρίου του 1940, ως αρχηγός σχηματισμού, ανέλαβε την αντιμετώπιση εχθρικών αεροσκαφών που κατευθύνονταν εναντίον της πόλεως των Ιωαννίνων. Κατά τη διάρκεια όμως άνισης αερομαχίας (3 ελληνικά καταδιωκτικά - 15 ιταλικά καταδιωκτικά και βομβαρδιστικά) το αεροπλάνο του Σακελλαρίου, τύπου PZL, χτυπήθηκε από τα εχθρικά πυρά και κατέπεσε στην περιοχή Ζίτσας Ιωαννίνων με αποτέλεσμα τον ηρωικό θάνατο του χειριστή.

 


Αναδρομή...

Οι Ιταλοί βιάζονται να εισβάλουν στην Ελλάδα πριν συμπληρωθεί η Ελληνική επιστράτευση. Καταστρώνουν για τον σκοπό αυτό σχέδιο βιαίας επίθεσης με τις πεζικές, τις μηχανοκίνητες δυνάμεις τους, αλλά και με την αεροπορική τους υπεροπλία.

Τετρακόσια αεροσκάφη ιταλικά προς εκατόν σαράντα ελληνικά. Τα αεροπλάνα των ιταλών βομβαρδίζουν ανηλεώς πάνω από τις αμυντικές μας γραμμές. Η τιτανομαχία μαίνεται ανάμεσα στους πολλούς Ιταλούς και στους λίγους Έλληνες. Οι Έλληνες γνωρίζουν την τραγικότητα της κατάστασης και αγωνίζονται με την ψυχή ατσάλινη να ανακαταλάβουν την Γραμπάλα, και να αναχαιτίσουν τον εχθρό, να σωθεί η πατρίδα. Τα ιταλικά αεροπλάνα αγκομαχούν στην σκληρή πάλη με τους Έλληνες Ίκαρους που τους ρίχτηκαν σαν αετοί και υπερασπίζουν την φωλιά τους με άγριο μάτι και νύχια θανατερά.

Ο υποσμηναγός Ιωάννης Σακελλαρίου κυνηγάει με πάθος ένα ακόμη ιταλικό αεροπλάνο και το ρίχνει συντρίμμια στην γη. Τότε μανιασμένο το σμήνος των Ιταλών κυκλώνει τον Έλληνα αετό. Δεν έχει όμως άλλα πυρομαχικά ο δικός μας. Μισή ώρα δίνει μάχη στους αιθέρες.Διώξατε μέχρι θανάτου, αντιλαλεί η διαταγή του προς το σμήνος που διοικούσε. Σε κλάσματα δευτερολέπτου αγκαλιάζεται με τον θάνατο. Δεν έχει πυρομαχικά. Έχει όμως το αεροπλάνο του. Ορμάει και πέφτει ακάθεκτος στο εχθρικό αεροπλάνο. Τ' άλλα τρέπονται σε φυγή μπροστά στο πήδημα του θανάτου. Ο Έλληνας υποσμηναγός, αγκαλιασμένος στην συντριβή με τον εχθρό, περνά στην αθανασία...

«Το χρεωστούσαμε στην Ελλάδα» είπε ο πατέρας του όταν το έμαθε σε δύο μέρες. «Δέχομαι συγχαρητήρια σαν Έλληνας και συλλυπητήρια σαν πατέρας».

 

Πηγή