ΠΑ. Σ. ΟΙ. Π. Α.

Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων

Panhellenic Association of Families Lost in Action Aviators

Λεύκωμα

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ του Νικολάου

ΒαθμόςΣμηναγός Υπηρεσία / Μοίρα32η Μοίρα Βομβαρδισμού ΑεροσκάφοςBristol Blenheim Mk I/Mk IV/Mk V Bisley

Βιογραφικό Σημείωμα

Γεννήθηκε το 1918 στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας.

Τον Οκτώβριο του 1932 κατατάχθηκε στο Τμήμα Αξιωματικών της Σχολής Αεροπορίας. Αποφοίτησε τον Νοέμβριο του 1935 με τον βαθμό του Ανθυποσμηναγού και ακολούθως φοίτησε στο Σχολείο Γενικής Εκπαιδεύσεως και Ειδικοτήτων παίρνοντας πτυχίο χειριστή παρατηρητή.

Κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο υπηρετούσε στην 32η Μοίρα Βομβαρδισμού.

Σκοτώθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1940, όταν επιστρέφοντας από επιτυχή αποστολή βομβαρδισμού κατά του αεροδρομίου της Κορυτσάς, το αεροσκάφος Blenheim, στο οποίο επέβαινε, χτυπήθηκε από εχθρικό πυροβόλο προστασίας του αεροδρομίου και εξερράγη στον αέρα.

 


 

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΜΟΝΙΜΟΣ ΥΠΟΣΜΗΝΑΓΟΣ/ΣΜΗΝΑΓΟΣ ΧΕΙΡΙΣΤΗΣ - ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ Ν. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, ΕΤΩΝ 22

Γεννήθηκε στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας το 1918. Μεγάλωσε σε ένα μικρό σπίτι στο Μαρτίνο με τον πατέρα του, Νικόλαο Χαραλάμπους, που ήταν γιατρός, τη μητέρα του Ευτυχία και τα αδέρφια του Ιωάννη, Κωνσταντίνο, Γαρυφαλλιά και Ελένη.

Τον Οκτώβριο του 1932 κατατάχθηκε στο Τμήμα Αξιωματικών της Σχολής Αεροπορίας.

Αποφοίτησε το Νοέμβριο του 1935 με το βαθμό του Ανθυποσμηναγού και ακολούθως φοίτησε στο Σχο-
λείο Γενικής Εκπαιδεύσεως και Ειδικοτήτων (ΣΓΕΕ) παίρνοντας πτυχίο χειριστή παρατηρητή.

Κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο υπηρετούσε στην 32α Μοίρα Βομβαρδισμού.

Αφηγείται η Μαρία Μπώκου: «Ο Σταμάτης πέρναγε συχνά με διάφορους τύπους αεροπλάνων πάνω από το Μαρτίνο σε χαμηλές πτήσεις και ο κόσμος έβγαινε στους δρόμους και τον χαιρετούσε».

Εμφανιζόταν από τις κορυφογραμμές του Προφήτη Ηλία και βυθιζόταν προς την Εκκλησία και το σπίτι του και ενώ έγραφε κύκλο στο δάσος της Πευκιάς, εμφανιζόταν από τα πεύκα της Εκκλησίας, έκανε τον γύρο του Μαρτίνου, στις πλαγιές στις Χερόμες, στο Παλιοχώρι και χανόταν στο απέραντο γαλάζιο του ουρανού αφήνοντας συγκινημένους τους Μαρτιναίους.

Ακολουθεί η περιγραφή της απώλειάς του στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ: «Εφονεύθη στις 14 Νοεμβρίου 1940, όταν επιστρέφοντας από επιτυχή αποστολή βομβαρδισμού εναντίον του αεροδρομίου της Κορυτσάς, το αεροπλάνο Blenheim MKIV υπό ΔΝΚ: Β-254, στο οποίο επέβαινε, χτυπήθηκε από εχθρικό πυροβόλο προστασίας του αεροδρομίου και εξερράγη στον αέρα.

Το αεροπλάνο εβλήθη από πυρά ιταλικής αντιαεροπορικής πυροβολαρχίας και ανετινάχθη στον αέρα, ενώ προηγουμένως συμμετέχοντας μαζί και με άλλα αεροπλάνα των 32ης και 33ης Μοιρών Βομβαρδισμού στις 14-11-1940, κατέστρεψαν τα ιταλικά αεροδρόμια της Κορυτσάς και έκαψαν πάνω από 11 αεροπλάνα ιταλικά επί του εδάφους».

Ο Χαραλάμπους είχε συμμετάσχει και σε άλλες αποστολές στη Μολάσοβα, στη Σαμαρίνα στην Κλει-
σούρα, στο Αργυρόκαστρο κ.λ.π.

 

{Πηγή : Αεροπορική Επιθερώρηση, Τεύχος 130 Σελ.50-51}