ΠΑ. Σ. ΟΙ. Π. Α.

Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων

Panhellenic Association of Families Lost in Action Aviators

Λεύκωμα

ΚΟΡΜΑΝΙΤΣ ΟΘΩΝ του Μιχαήλ

ΒαθμόςΑνθυποσμηναγός Υπηρεσία / Μοίρα335 Μοίρα Διώξεως ΑεροσκάφοςHawker Hurricane Mk I/Mk II/Mk IIB/Mk IIC

Βιογραφικό Σημείωμα

Γεννήθηκε το 1917 στο Μάτσεβο Σερβίας.

Μετά την εισβολή των στρατιών του Χίτλερ στην Γιουγκοσλαβία και συγκεκριμένα το Μάρτιο του 1941, κατετάγη ως μόνιμος στις Δυνάμεις της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας στην Αεροπορική Βάση Σέδες της Θεσσαλονίκης. Αργότερα ακολουθώντας την τύχη της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας, διέφυγε στην Κρήτη και από εκεί στη Μέση Ανατολή, όπου έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις κατά των Ιταλών-Γερμανών.

Στις 5 Οκτωβρίου 1942, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής αποστολής σχηματισμού μάχης, το αεροσκάφος Hurricane της 335ης Μοίρας Διώξεως στο οποίο επέβαινε, κατέπεσε κοντά στο αεροδρόμιο Μπούργκ Ελ Αράμπ της Αιγύπτου (κοντά στην Αλεξάνδρεια), έπιασε φωτιά και κάηκε μαζί του.


Ο αρχισμηνίας Όθων Κόρμανιτς ή Otto Kormanitz, όπως λεγόταν όταν γεννήθηκε, καθότι Σέρβος. Στις 11 Μαρτίου του 1941, τρία αεροπλάνα προσγειώθηκαν στο Σέδες. Τα δύο ήσαν εκπαιδευτικά Βucker Βu 131Α Jungmann και το τρίτο Fiesler Fi 156C-1 Storch. Ανήκαν στην Αεροπορία της Γιουγκοσλαβίας. Οι χειριστές τους, διαφωνώντας με τη φιλοαξονική πολιτική του αντιβασιλέα Παύλου Καραγκεόργκεβιτς, διέφυγαν στην Ελλάδα όπου και ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Αυτό όχι μόνο τους δόθηκε αλλά επιπλέον τους δόθηκε η δυνατότητα να καταταγούν στην Ελληνική Αεροπορία.

Στην αρχή εντάχθηκαν στην 31 η Μοίρα Βομβαρδισμού που πετούσε με Potez 633 Β2 Grec. Δεν πρόλαβαν να πάρουν μέρος στις επιχειρήσεις και, απ’ ότι φαίνεται, πήραν και αυτοί το δρόμο για την Αίγυπτο μέσω Κρήτης.

Για λόγους που ακόμα δεν έχουν διευκρινισθεί ο Κόρμανιτς δεν πήγε στην εξόριστη Γιουγκοσλαβική Αεροπορία αλλά παρέμεινε στην Ελληνική.

Στην 335 παρουσιάσθηκε την 1η Οκτωβρίου του 1942 προερχόμενος από τη Βάση της RAF στη Γάζα. Δύο ημέρες αργότερα, στις 3, η Μοίρα μετακινήθηκε στο LG 85, στο Burgh El Arab, όπου και εντάχθηκε στην 7 SAAF Wing του 212 Group.

Όμως στάθηκε άτυχος. Στις 5 Οκτωβρίου, ενώ πετούσε με το Hurricane Ζ.4623, έπεσε (δεν αναφέρεται η αιτία) και απανθρακώθηκε. Η 335 Μοίρα και η Πολεμική Αεροπορία τον τιμούν και τον συμπεριλαμβάνουν στους νεκρούς της.

 

Πηγή: Αεροπορική Επιθεώρηση τεύχος 82