ΠΑ. Σ. ΟΙ. Π. Α.

Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων

Panhellenic Association of Families Lost in Action Aviators

Λεύκωμα

ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ ΧΑΡΙΔΗΜΟΣ του Αθανασίου

ΒαθμόςΥποσμηναγός Υπηρεσία / Μοίρα336 Μοίρα Διώξεως ΑεροσκάφοςHawker Hurricane Mk I/Mk II/Mk IIB/Mk IIC

Βιογραφικό Σημείωμα

Γεννήθηκε το 1921 στην Αθήνα.

Τον Σεπτέμβριο του 1940 εισήλθε στη Σχολή Αεροπορίας. Μετά την κατάρρευση του Ελληνικού Μετώπου το 1941, ακολουθώντας την τύχη της Αεροπορίας διέφυγε στη Μέση Ανατολή, όπου συνέχισε την εκπαίδευσή του και τον Ιούλιο του 1942 ονομάστηκε Αρχισμηνίας χειριστής, παίρνοντας ακολούθως μέρος στις επιχειρήσεις.

Σκοτώθηκε στις 10 Μαρτίου 1943 κοντά στο Αλμάζα Αιγύπτου, κατά την εκτέλεση εκπαιδευτικής αποστολής σχηματισμού μάχης, στην προσπάθεια του να εγκαταλείψει το αεροσκάφος του, τύπου Hurricane της 336ης Μοίρας Διώξεως.


Οι πρώτες εγγραφές στο βιβλίο της Μοίρας έχουν ενδιαφέρον. Ας τις δούμε.

«LG 219 Κάιρο 1/3/43
Η πρώτη πτήση από τη συγκρότηση της Μοίρας έγινε από τον Διοικητή του Β' Σμήνους Σγο Παναγόπουλο Κ. όταν πραγματοποίησε αναγνώριση στην περιοχή σήμερα. Συνολικές ώρες εκπαιδευτικών πτήσεων 5.25. Δεν έγιναν πτήσεις τις επόμενες έξι ημέρες λόγω της έλλειψης φορτισμένων μπαταριών για τις μίζες.
10/3/43
Συνολικές ώρες εκπαιδευτικών πτήσεων: 25.15. Η Μοίρα είχε την πρώτη της απώλεια σήμερα όταν ο Ασμιας Ζαχαράκης Κ. (236) κατέπεσε και βρήκε ακαριαίο θάνατο όταν το αεροσκάφος του ΗV281 έπαθε απώλεια στήριξης λόγω βλάβης του κινητήρα. Η σύσταση Ανακριτικής Επιτροπής δεν κρίθηκε απαραίτητη.»

Η τελευταία φράση δεν είναι δακτυλογραφημένη αλλά χειρόγραφη. Σε μια συγκέντρωση του ΠΑΣΥΒΑ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βετεράνων Αεροπόρων), το 1993, είχα δείξει φωτοτυπία του βιβλίου στον πτέραρχο Κ. Παναγόπουλο και τον είχα ρωτήσει γι' αυτό το συμβάν. Η απάντηση του ήταν ότι: «Η Ανακριτική Επιτροπή κρίθηκε περιττή, επειδή το δυστύχημα είχε γίνει μπροστά σε όλο σχεδόν το προσωπικό της Μοίρας και τα αίτια ήσαν προφανή και ολοκάθαρα».

Πηγή: Αεροπορική Επιθεώρηση τεύχος 82