ΠΑ. Σ. ΟΙ. Π. Α.

Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων

Panhellenic Association of Families Lost in Action Aviators

Λεύκωμα

ΣΑΡΣΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Κωνσταντίνου

ΒαθμόςΕπισμηνίας Υπηρεσία / Μοίρα336 Μοίρα Διώξεως ΑεροσκάφοςHawker Hurricane Mk I/Mk II/Mk IIB/Mk IIC

Βιογραφικό Σημείωμα

Γεννήθηκε το 1921 στην Κοκοτή Αλμυρού Μαγνησίας.

Τον Σεπτέμβριο του 1940 εισήλθε στο Τμήμα Υπαξιωματικών της Σχολής Αεροπορίας. μετά την κατάρρευση του Ελληνικού Μετώπου το 1941, έφυγε στη Μέση Ανατολή, όπου συνέχισε την εκπαίδευσή του και τον Ιανουάριο του 1942 ονομάστηκε Σμηνίας χειριστής και πήρε μέρος στις επιχειρήσεις του Αφρικανικού Μετώπου.

Σκοτώθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1943 στην Ιεράπετρα Κρήτης, κατά την εκτέλεση πολεμικής αποστολής πολυβολισμού στόχων στο νησί, όταν κατά την προσέγγιση του αεροσκάφους Hurricane (LD 130) της 336ης Μοίρας Διώξεως, χτυπήθηκε από τα αντιαεροπορικά πυρά του εχθρού, με αποτέλεσμα να συντριβεί στο έδαφος.


Οι επιδρομές κατά της Κρήτης θα ξαναρχίσουν το Νοέμβριο του 1943 και θα έχουν την κωδική ονομασία «Operation Sociable». Θα συμμετέχουν αεροσκάφη και από τις δύο Μοίρες. Πιο γνωστή είναι αυτή που έγινε στις 14 Νοεμβρίου και έμεινε να αναφέρεται ως « Και οι τέσσερις δεν επέστρεψαν ». Ήταν μια επιχείρηση της 336 και χαρακτηριζόταν ως «Επιχείρηση Sociable. Στόχος Αρ.8 (Οδός Ιεράπετρα - Καστέλι)». Στις 08:25 απογειώθηκαν από το LG.121 δύο ζευγάρια Hurricane ΙΙc. Το πρώτο το αποτελούσαν ο Υποσμηναγός Ευάγγελος Καρύδης με το ΚΖ.628 και ο Σμηνίας Δημήτριος Σαρσώνης με το LD 130. Στο άλλο ήταν ο Υποσμηναγός Κωνσταντίνος Ψιλόλιγνος στο ΚΖ.408 και ο Σμηνίας Γεώργιος Μαδεμλής στο ΚΖ.672. Ο Σαρσώνης και ο Ψιλόλιγνος θα σκοτωθούν. Ο Καρύδης και ο Μαδεμλής θα πιαστούν αιχμάλωτοι και θα σταλούν σε στρατόπεδο στη Γερμανία.

 

Πηγή