ΠΑ. Σ. ΟΙ. Π. Α.

Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων

Panhellenic Association of Families Lost in Action Aviators

Λεύκωμα

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ του Δημητρίου

ΒαθμόςΥποσμηναγός Υπηρεσία / Μοίρα115 Πτέρυγα Μάχης ΑεροσκάφοςLockheed T-33

Βιογραφικό Σημείωμα

Γεννήθηκε το 1938 στο Ζάρο Ηρακλείου.

Εισήλθε στη Σχολή Αεροπορίας τον Απρίλιο του 1959 και αποφοίτησε τον Απρίλιο του 1962 με το βαθμό του ανθυποσμηναγού.

Στις 21 Ιανουαρίου 1966, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης πτήσεως από την 115ΠΜ προς την 117ΠΜ, το υπ' αριθμ. 435 αεροσκάφος Τ-33Α, στο οποίο επέβαινε μαζί με τον Ανθυποσμηναγό (Ι) Σπυρίδωνα Παπαγεωργίου, εξαφανίστηκε. Σύμφωνα με το πόρισμα της διερεύνησης του συμβάντος από την Π.Α., το αεροσκάφος έπεσε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ζακύνθου – Κατάκολου, με αποτέλεσμα το πνιγμό του πληρώματος.

Περί τα 2017, μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας εντόπισαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους επί υψώματος στην περιοχή Ταΰγετου Λακωνίας (Άνω Σπανακάκι), 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σπάρτη.

Σε συνέχεια του εντοπισμού των ευρημάτων, ο αδερφός του χειριστή κ. Ευάγγελος Παπαγεωργίου τον οποίο ενημέρωσαν μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας, αιτήθηκε με σχετική επιστολή του προς την ηγεσία της Π.Α., την επανάληψη ή τη συμπληρωματική διερεύνηση του δυστυχήματος, καθ' όσον από τα συντρίμμια είναι εμφανές ότι το αεροσκάφος έπεσε από έλλειψη καυσίμων και ο ίδιος διερευνώντας τις λεπτομέρειες της πτήσης, ανακάλυψε ότι ο Πεσών αείμνηστος αδελφός του είχε ζητήσει άδεια προσγείωσης στο Αεροδρόμιο της 117 Π.Μ., η οποία δεν του εδόθη, με αποτέλεσμα να τελειώσουν τα καύσιμα και να πέσει το αεροσκάφος με τους δύο χειριστές, που δεν ανεφλέγη λόγω έλλειψης καυσίμων.

Η Π.Α. από πλευράς της ενημέρωσε ότι μετά από κάθε ατύχημα διενεργείται αυτεπαγγέλτως διερεύνηση, σύμφωνα με τις υφιστάμενες διατάξεις της, με σκοπό την πρόληψη επόμενων συμβάντων.