ΠΑ. Σ. ΟΙ. Π. Α.

Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων

Panhellenic Association of Families Lost in Action Aviators

Λεύκωμα

ΓΙΟΛΔΑΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Στυλιανού

ΒαθμόςΥποσμηναγός Υπηρεσία / Μοίρα341 Μοίρα ΑεροσκάφοςNorthrop F-5Α/Β Freedom Fighter

Βιογραφικό Σημείωμα

Γεννήθηκε το 1947 στην Κοζάνη.

Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το Νοέμβριο του 1967 και αποφοίτησε τον Απρίλιο του 1971 με το βαθμό του ανθυποσμηναγού.

Στις 22 Δεκεμβρίου 1976, κατά τη διάρκεια ασκήσεως, το αεροσκάφος του F-5A της 341 Μοίρας Αναχαιτίσεως Ημέρας κατέπεσε λόγω μηχανικής βλάβης στην περιοχή Αλμυρού Μαγνησίας. Ο χειριστής χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμα, αλλά προσέκρουσε λόγω του μικρού ύψους στο έδαφος με αποτέλεσμα να σκοτωθεί.

 


Συμπληρωματικά Στοιχεία

Σε ένδειξη ελάχιστης ευγνωμοσύνης, ο Δήμος Αλμυρού μετονόμασε την Πλατεία της Πόλης σε Πλατεία Υποσμηναγού (Ι) Νικολάου Γιολδάση.

Ο Δήμος Κοζάνης το 1981, προς τιμήν του ΑΛΤΡΟΥΙΣΤΗ συμπατριώτη τους αεροπόρου, έδωσε το όνομά του σε πλατεία της πόλης μας και την ονόμασε Πλατεία Υποσμηναγού (Ι) Νικολάου Γιολδάση.

Στις 7 Νοεμβρίου 1988, στη μεγάλη αίθουσα τελετών της Λέσχης Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, η Αεροπορική Ακαδημίας Ελλάδος του ΑΠΕΝΕΙΜΕ το ΑΡΙΣΤΕΙΟ ΗΡΩΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑΣ. Το βραβείο παρέλαβε ο υιός του αποβιώσαντος Χειριστού, που την ημέρα θανάτου του πατέρα του ήταν μόλις 3 μηνών.

Στο αεροδρόμιο της Αγχιάλου (111 Π.Μ.) και μπροστά από το Διοικητήριο της Πτέρυγας, βρίσκεται το Μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων της Μονάδας, ανάμεσα στα ονόματα βρίσεται και αυτό του ΑΛΤΡΟΥΙΣΤΗ ΗΡΩΑ ΚΟΖΑΝΙΤΗ ΥΠΟΣΝΗΝΑΓΟΥ (Ι) ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΟΛΔΑΣΗ.