ΠΑ. Σ. ΟΙ. Π. Α.

Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων

Panhellenic Association of Families Lost in Action Aviators

Λεύκωμα

ΚΟΥΒΕΝΤΑΡΑΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ του Αποστόλου

ΒαθμόςΥποσμηναγός Υπηρεσία / Μοίρα113 Πτέρυγα Μάχης ΑεροσκάφοςNorthrop F-5Α/Β Freedom Fighter

Βιογραφικό Σημείωμα

Γεννήθηκε  στη Ζηλευτή Τρικάλων το 1968.

Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το Σεπτέμβριο του 1987 (63η σειρά) και αποφοίτησε το Μάιο του 1991 με το βαθμό του ανθυποσμη­ναγού.

Εκπαιδεύτηκε στο Σμήνος Μετεκπαιδεύσεως F-5 της 111 Πτέρυγας Μάχης (Νέα Αγχίαλος) και στη συνέχεια υπηρέτησε στην 341 Μοίρα της 111 ΠΜ και στην 343 Μοίρα της 113 Πτέρυ­γας Μάχης (Μίκρα) ως χειριστής στα αεροσκά­φη F-5.

Σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια διατεταγμέ­νης πτήσεως, όταν το αεροσκάφος F-5A του οποίου ήταν κυβερνήτης προσέκρουσε στο λοφίσκο Στηθούρι της Σιθωνίας, την 1η Φεβρουαρίου 1995.

 


 

Συμπληρωματικά Στοιχεία

Ήταν 1η Φεβρουαρίου 1995, όταν δυο αεροσκάφη με επιβαίνοντες αεροπόρους τον Σμηναγό (Ι) Αριστείδη Μαρτάκη, τον Υποσμηναγό (Ι) Περικλή Κουβενταρά και τον Ανθυποσμηναγό (Ι) Γεώργιο Χουσελά, κατά την εκτέλεση χαμηλής πτήσης, συγκρούστηκαν στον ορεινό όγκο του Ίταμου στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Με το τραγικό δυστύχημα των δύο F5 οι τρεις χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας πέρασαν στην ιστορία των αθανάτων που έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.


Η πολιτεία το 2001 ανήγειρε μνημείο προς τιμήν των τριών πεσόντων αεροπόρων στη θέση Ζωγράφου στη Βουρβουρού, κοντά στο 20ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Αγίου Νικολάου – Βουρβουρούς