ΠΑ. Σ. ΟΙ. Π. Α.

Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων

Panhellenic Association of Families Lost in Action Aviators

Λεύκωμα

ΠΑΡΟΥΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Ελευθερίου

ΒαθμόςΥποσμηναγός Υπηρεσία / Μοίρα331 Μοίρα Παντός Καιρού ΑεροσκάφοςMirage 2000E/BGM

Βιογραφικό Σημείωμα

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972.

Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το Σεπτέμβριο του 1991 (67η σειρά) και αποφοίτησε τον Ιούλιο του 1995 με το βαθμό του Ανθυποσμη­ναγού.

Εκπαιδεύτηκε στο Σμήνος Μετεκπαιδεύσεως Mirage 2000 της 114 Πτέρυγας Μάχης (Τανά­γρα) και τοποθετήθηκε στην 331 Μοίρα της 114 ΠΜ ως χειριστής στα αεροσκάφη αυτά.

Σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια διατεταγμέ­νης πτήσεως, όταν το αεροσκάφος Mirage 2000 του οποίου ήταν κυβερνήτης έπεσε κοντά στο αεροδρόμιο της Τανάγρας, στις 4 Νοεμβρίου 1998.

Του  απονεμήθη μετά θάνατον το Μετάλλιο Εξόχου Πράξεως με Προεδρικό Διάταγμα της 23ης Ιουλίου 1999.

 


 

Συμπληρωματικά Στοιχεία

Ο δεύτερος εξάδελφός του Νίκου, Κώστας Παρούσης σκοτώθηκε -2 χρόνια πριν- κατά τη διάρκεια διατεταγμέ­νης πτήσεως, όταν το αεροσκάφος A-7H του οποίου ή­ταν κυβερνήτης έπεσε στη θαλάσσια περιοχή Πεδίου Βολής “Καράβια”, στις 11 Ιανουαρίου 1996.

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2006 έλαβε χώρα στο Δήμο Ρεντίνας Αγράφων (Δέλτα του Αγίου Αθανασίου) τελετή αποκάλυψης μνημείου των πεσόντων αεροπόρων, Υποσμηναγού Νικολάου Παρούση και Ανθυποσμηναγού Κωνσταντίνου Παρούση.

Στο σημείο της πτώσης στο Σαραντάρι Ωρωπού, οι κάτοικοι αγόρασαν το οικόπεδο όπου ανεγέρθηκε μνημείο στη μνήμη του ηρωικού υποσμηναγού.

Κάθε χρόνο στις 4 Νοεμβρίου οι κάτοικοι κάνουν τρισάγιο στη μνήμη του Νίκου Παρούση.

Τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, που έχει ανεγερθεί στη μνήμη του πραγματοποιήθηκαν στις 1 Ιουνίου 2012. Τα θυρανοίξια τελέστηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.