ΠΑ. Σ. ΟΙ. Π. Α.

Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων

Panhellenic Association of Families Lost in Action Aviators

Λεύκωμα

ΚΟΥΡΕΛΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

ΒαθμόςΑντισμήναρχος Υπηρεσία / Μοίρα359 Μονάδα Αεροπορικής Εξυπηρέτησης Δημοσίων Υπηρεσιών ΑεροσκάφοςPZL (Mielec) M-18B "Dromader"

Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Αντισμήναρχος Στέφανος Κουρελιάς ήταν ένας εξαιρετικά έμπειρος χειριστής με πάνω από 4.500 ώρες πτήσης.

Γεννήθηκε στις 16.12.1961 στο Δομοκό Φθιώτιδας.

Το 1979 εισήλθε στη Σχολή Ικάρων και το 1983, αποφοίτησε επιτυχώς με το βαθμό του Ανθυποσμηναγού και την ειδικότητα του Ιπτάμενου.

Μετά την αποφοίτηση του, το 1983 τοποθετήθηκε στην 111 Πτέρυγα Μάχης στο Βόλο ως χειριστής μαχητικού Αεροσκάφους τύπου F - 5.

Το 1985 τοποθετήθηκε στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα ως χειριστής των Αεροσκαφών τύπου C - 130.

Το 1994 αποφοίτησε επιτυχώς από τη Σχολή Κατωτέρων Επιτελών Αεροπορίας.

Το 1995 του απονεμήθηκαν οι ηθικές αμοιβές του παρασήμου Χρυσού Σταυρού του Φοίνικα και του Μεταλλίου Στρατιωτικής Αξίας Γ' Τάξης.

Το 1998 αποστρατεύθηκε κατόπιν αιτήσεως του με το βαθμό του Επισμηναγού.

Κατα το διάστημα 1999-2002 εργάστηκε ως αρχικά συγκυβερνήτης κι έπειτα κυβερνήτης στις αεροπορικές εταιρείες Galaxy Airways,Cronus Airlines και Axon Airlines,κατά χρονική σειρά.

Τον Ιανουάριο του 2003 επανήλθε στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας ως μόνιμος εξ εφεδρείας Αξιωματικός με τον ίδιο βαθμό και τοποθετήθηκε στην 359 ΜΑΕΔΥ ως χειριστής των αεροσκαφών αεροπυρόσβεσης τύπου PZL M-18.

Το καλοκαίρι του 2003 τοποθετήθηκε στο Κλιμάκιο Μυτιλήνης για αεροπυρόσβεση.

Στις 24 Αυγούστου 2003 προήχθη στο βαθμό του Αντισμήναρχου χωρίς να προλάβει να ενημερωθεί για την προαγωγή του αφού την επομένη μέρα, στις 25 Αυγούστου, έχασε τη ζωή του εξαιτίας της πτώσης του πυροσβεστικού αεροσκάφους,  στην προσπάθεια κατάσβεσης δασοπυρκαγιάς στο δάσος της Αχλαδερής Λέσβου.

Ήταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών,του Κωνσταντίνου και της Άννας-Μαρίας.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου προς τιμήν του, έστησε μνημείο στο Δάσος Αχλαδερής όπου έχασε τη ζωή του κατά την πτώση του αεροσκάφους του και κάθε χρόνο τελεί Επιμνημόσυνη Δέηση στη μνήμη του.