ΠΑ. Σ. ΟΙ. Π. Α.

Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων

Panhellenic Association of Families Lost in Action Aviators

Λεύκωμα

ΟΥΓΙΑΡΟΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ του Γεωργίου

ΒαθμόςΑνθυπασπιστής Υπηρεσία / Μοίρα Αεροσκάφος

Βιογραφικό Σημείωμα

Γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1961 στον Πλατύκαμπο Λαρίσης.

Καταγόταν από αγροτική οικογένεια. Ο πατέρος του Γεώργιος και η μητέρα του Χριστίνα.

Αποφοίτησε από το 2ο Λύκειο Αρρένων Λάρισας, όπου συνέχισε τις σπουδές του σε ιδιωτική Σχολή ως μηχανικός Αεροσκαφών στην Αθήνα.

Υπηρέτησε τη θητεία του στην Αεροπορία το 1982, όπου και μονιμοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 1983.

Εργαζόταν ως μηχανικός κινητήρων στα αεροσκάφη Α-7, στην 347 Μοίρα της 110 Πτέρυγας Μάχης.

Το 1988 μετατέθηκε στην 111 Π.Μ. στην 330 Μοίρα, ως μηχανικός κινητήρων F-16.

Τον Απρίλιο του 1997 πέρνει μετάθεση στη Λάρισα στην 110 Π.Μ. στην 346 Μοίρα η οποία επιχειρούσε με ιδίου τύπου αεροσκάφη.

Στις 4 Οκτωβρίου 1997 και ώρα 19:00, στο γραφέιο φόρτου περίμενε αεροσκάφος C-130 προερχόμενο από την 111 Π.Μ. μεταφέροντας έναν κινητήρα αεροσκάφους F-16, τον οποία και θα παραλάμβανε. Αφού απασφάλισε τις κλίνες κατέβασε τον κινητήρα από το αεροσκάφος και τον τοποθέτησαν πλησίον του αεροσκάφους χωρίς να δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Τότε, κατά τη διαδικασία μεταφοράς του κινητήρος στην Μοίρα, το ρυμούλκο κινήθηκε απότομα (σκορτάρισε) ένα μέτρο περίπου όπου ο προϊστάμενος του φόρτου, με τον Αρχισμηνία Ουγιάρο φώναξαν στον στρατεύσιμο οδηγό να κινηθεί πιο αργά. Ο Αρχισμηνίας βρισκόταν στην αριστερή πλευρά της κλίνης, σήκωσε με το δεξί του χέρι την μπάρα και ένευσε στον οδηγό να πλησιάσει περισσότερο.

Τη στιγμή που φυσιολογικά θα έπρεπε το ρυμουλκό να ακινητοποιηθεί εντελώς και ο Αρχισμηνίας Ουγιάρος να τοποθετήσει την μπάρα πρόσδεσης, άκουσε τον κινητήρα να μετακινείται και να επιταχύνεται προς τον Αρχισμηνία. Ο Αρχισμηνίας Ουγιάρος άφησε την μπάρα, σήκωσε τα δύο χέρια στην προσπάθεια να αποτρέψει το ρυμουλκό να πέσει πάνω στον κινητήρα και στον ίδιο. Το ρυμουλκό δεν σταμάτησε και ο Αρχισμηνίας Ουγιάρος έπεσε νεκρός στο έδαφος, ενώ η κλίνη κινήθηκε 30 μέτρα μακρύτερα. Σύμανε συναγερμός όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του Αρχισμηνία Ουγιάρου.

Το πόρισμα ανέφερε βίαιο θάνατο με πολλαπλά κατάγματα στη θωρακική χώρα, συνθλίβοντας όλα τα κοιλιακά όργανα. Ο θάνατος επήλθε μετά από λίγα λεπτά. Το πόρισμα της Ε.Δ.Ε. ήταν ολοκληρωτική ευθύνη του οδηγού του ρυμουλκού και το ατύχημα χαρακτηρίστηκε σε διατεταγμένη υπηρεσία και ένεκα ταύτης.

Η νεκρόσιμη ακολουθία έγινε στη γενέτειρά του όπου έγινε και η ταφή του.

Ο Αρχισμηνίας Ουγιάρος Θεοχάρης ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο ανήλικων τέκνων.