ΠΑ. Σ. ΟΙ. Π. Α.

Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων

Panhellenic Association of Families Lost in Action Aviators

Λεύκωμα

ΝΕΖΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Δημητρίου

ΒαθμόςΥποσμηναγός Υπηρεσία / Μοίρα339 Μοίρα Παντός Καιρού ΑεροσκάφοςF-4E Phantom II

Βιογραφικό Σημείωμα

Γεννήθηκε στη Μάνδρα Αττικής το 1970.

Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το Σεπτέμβριο του 1990 (66η σειρά) και αποφοίτησε τον Ιούλιο του 1994 με το βαθμό του ανθυποσμη­ναγού.

Εκπαιδεύτηκε στο Σμήνος Μετεκπαιδεύσεως F-4Ε της 117 Πτέρυγας Μάχης (Ανδραβίδα) και τοποθετήθηκε στην 339 Μοίρα της 117 ΠΜ ως χειριστής.

Σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια διατεταγμέ­νης πτήσεως, όταν το αεροσκάφος F-4Ε του οποί­ου ήταν συγκυβερνήτης, με κυβερνήτη τον Σμηναγό Γκόλια Ευστράτιο, κατέπεσε και συνετρίβη στο όρος Ξηροβούνι Βοιωτίας, στις 17 Ιανουαρίου 2000.

 


 

 

Συμπληρωματικά Στοιχεία

Οι γονείς του ήταν ο Δημήτρης και η Ξανθούλα Νέζη το γένος Γρίβα. Ήταν δευτερότοκος υιός της οικογένειας (πρωτότοκος ο Παναγιώτης και τριτότοκη η Ελένη).

Από πολύ μικρός εκδήλωσε την αγάπη του για τα αεροπλάνα. Όταν έπαιζε στην αυλή του σπιτιού του με τα παιχνίδια και άκουγε αεροπλάνο να πετά, σηκωνόταν όρθιος και το χαιρετούσε με λαχτάρα. Τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού τις τελείωσε στη Μάνδρα. Μετά μετακόμισε με την οικογένειά του στην Ελευσίνα.

Το σπίτι του στην Ελευσίνα ήταν κοντά στο Αεροδρόμιο και ακούγοντας καθημερινά να βουίζουν οι κινητήρες των αεροπλάνων, η επιθυμία του για την Αεροπορία θέριεψε και πολύ συχνά έλεγε ότι ήθελε να γίνει «ή αεροπόρος ή τίποτα».

Τελείωσε το Γυμνάσιο και το Λύκειο στην Ελευσίνα. Αγαπούσε πολύ την οικογένειά του, τους φίλους τους και τους συμμαθητές του και όλοι τον ήθελαν στην παρέα τους για το λεπτό του χιούμορ.

Το όνειρό του έγινε πραγματικότητα όταν έδωσε πανελλήνιες εξετάσεις και πέρασε στη Σχολή Ικάρων. Η πρώτη κουβέντα που είπε όταν έμαθε για την επιτυχία του ήταν, «Μάνα, τώρα είμαι ευτυχισμένος, έκανα αυτό που ποθούσα, δε με κρατάει τίποτα, οι ουρανοί είναι δικοί μας».

Ο Δήμος Μάνδρας, ο τόπος που γεννήθηκε, προς τιμήν του τοποθέτησε το Άγαλμά του στην πλατεία Ζερβονικόλα.

Ο Δήμος Ελευσίνας, ο τόπος που μεγάλωσε, του έκανε την τιμή να δώσει το όνομά του σε μια οδό, «Επισμηναγού Νικολάου Νέζη».

Η Πολεμική Αεροπορία, τιμής ένεκεν, του έδωσε το βαθμό του Αντιπτεράρχου.